Kilátókő-szobor

Image

Kilátókő-szobor

A Gellérthegy Budapest egyik legkedveltebb kikapcsolódási helye. Sokan járnak oda már csak a kilátás miatt is, de a sajátos, nyugodt hangulat és az izgalmas játszóterek élményeinek megszerzéséért is. Ez a kiruccanás lehet romantikus jellegű, lehet családi kirándulás és akár barátokkal is el lehet látogatni a kivételes helyre, de akárhogy is legyen, mindenképpen jó választás.

A sok látványosság, épület és műalkotás közül egy igazán különleges szobrot mutatunk most be, a Kilátókő-szobrot.

Buda királyfi és Pest királykisasszony szobra a Gellérthegy tetején lett elhelyezve, így tökéletesen testesíti meg a Kilátókő-szobor fogalmát. A látvány, ami onnan tárul a szemünk elé, lélegzetelállító, így a szobor megcsodálása mellett a gyönyörű panorámában is könnyű elveszni, amelyet fővárosunk utcái, épületei és hídjai nyújtanak.

A kőből és bronzból megfaragott szobrot Vadász György és Lesenyei Márta készítették 1982-ben, és a Gellérthegyen található Gruber József víztározó tetején avatták fel. A szobor a fővárosunkat ábrázolja, a Buda és Pest között húzódó rés pedig magát a Dunát jelképezi. A város tetején álló két alak Buda királyfi és Pest királykisasszony, amelyek egymás felé nyújtott karjaikkal szimbolizálják Buda és Pest egyesülését.

A műalkotást a vakok számára is kitűnő ötlet lehet meglátogatni, mivel úgy lett kialakítva, hogy a panorámát ki lehessen tapintani, az épületeket meg lehessen ismerni a szobron. Oldalán egy Braille írásos tábla is található.

A szoborhoz fűződő városi legenda, hogy a készítőket a Metro zenekar egyik száma, a „Régi kép, szobrok” című dala ihlette meg, ez azonban biztosan nem így van, mivel a szobor előbb készült el, mint a dal.

Sign In

Forgot Password?