Busójárás

Mohácsi Busójárás

Image

Február végén kezdődik a busójárás, amelynek nagy hagyománya van az országban, főleg Mohácson és környékén. A tavaszváró és téltemető népszokás lényege, hogy a félelmetes maskarák mögött megbújó emberek elűzzék a rossz szellemeket és a hideget.

Minden évben jellegzetes jelmezeket és hatalmas, színesre festett, fűzfából készült maszkokat húznak fel, valamint hangos kereplőket szólaltatnak meg, ezzel megteremtve a jó kedvet és elindítva egy nagy, közös mulatságot, amely előcsalogatja a jó időt és az első napsugarakat.

A résztvevők több turnusban vonulnak fel. Az első csoport tagjai, az „alakoskodók” a hagyomány szerint szalmával kitömött, nagy nadrágot viselnek, ami fölé egy rövid szőrű bundát vesznek, melyet egy vastag kötéllel kötnek meg a derekukon, és egy színes famaszk mögé rejtik az arcukat. A kötélre kolompot akasztanak, valamint kereplővel, illetve buzogánnyal egészítik ki a felszerelést.

A felvonulás során a hatalmas kürtöt is ez a csoport viszi.

A második csoportban nem hordanak álarcot, viszont ők is jelmezben vannak, ők a „maskarák”, a harmadikban pedig a „jankelék” vonulnak fel, akik kormos arccal sétálnak végig az utcákon és hamuszsákot cipelnek a vállukon.

A rendezvény utolsó előtti napján a városiak egy szalmabábut égetnek el, amely körül kézen fogva táncolnak és ünnepelnek. A bábu a hideg telet jelképezi.

A mohácsi busójárás 2009-től szerepel a szellemi világörökségek listáján, 2012 óta pedig már hungarikumnak számít. A rendezvény világszerte híres és népszerű, sok turistát vonz. A tavaszváró és télkergető ünnep alkalmából a településen programokat, előadásokat, kiállításokat és kézműves foglalkozásokat is szerveznek. Farsang alkalmából a gyerekek is beöltöznek és járják az utcákat.

Egy népszerű legenda szerint az első busók a 16. században jelentek meg. A horvát eredetű, helyi sokácok Mohácsról elmenekülve mocsarakban, illetve erdőkben rejtőztek el az őket üldöző oszmánok elől. Egyszer egy öregember előállt az ötletével, miszerint félelmetes maszkok mögé rejtőzve, hangos kereplőkkel és eszközökkel menjenek vissza Mohácsra és ijesszék el az őket megszálló oszmánokat. Egyik éjjel így is lett, a sokácok visszamentek és sikeresen kiűzték az ellenséget a városukból.

Idén a farsangi időszak vízkereszttől, január 6-tól, hamvazószerdáig, március 02-ig tart.

Források:

http://www.sze.hu/muvtori/belso/aktualitas/farsang/farsang02.htm

https://diasporascholarship.hu/portfolio-item/busojaras-tavaszvaro-magyar-nepszokas/?lang=hu

https://www.danubiushotels.com/hu/magazin/mohacsi-busojaras-2018

Sign In

Forgot Password?