Az alcsúti szentjánosbogarak

Image

Az Alcsúti Arborétum lélegzetelállítóan gyönyörű. Szépen kialakított területén a látogatók egész nap jól érezhetik magukat. Az 1820-ban telepített angolpark több, mint 40 hektáros területén rengeteg növényfaj található meg, amelyek között sokféle ritka és különleges példánnyal is találkozhatunk. A kertben hangulatos utakon sétálhatunk és hatalmas fákban, valamint a madarak énekében is gyönyörködhetünk.

József nádor kezdte el betelepíteni a különleges és sokféle növénygyűjteményt, amely mára már az ország legértékesebb élőfagyűjteményeinek egyikeként van számontartva. Az 540 faj között találkozhatunkplatánokkal, török mogyorókkal, tulipánokkal, vasfákkal, vérbükkökkel, mocsárciprusokkal, jegenyefenyőkkelés japánakácokkal is, valamint hárs, – juhar-, tölgy- és gesztenye-fák árnyékában is megpihenhetünk. Megcsodálhatjuk továbbá az óriástujákat, a zuhatagos bükköket, a héttörzsű mogyorót, a 170 éves platánsort és a vele egyidős libanoni cédrusfát is.

Minden évben júniusban az Alcsúti Arborétumban a leglátványosabb a szentjánosbogarak rajzása. Szentivánéj környékén a különleges bogarak ezrei világítják be az arborétum nem hétköznapi helyszínét. A szentjánosbogártánc egy olyan egyedi és felejthetetlen élményt nyújt, amelyet mindenképpen érdemes megnézni legalább egyszer az életünkben. Igazi bakancslistás program. Az apró, zölden világító bogarak festői látképet varázsolnak néhány nyári éjszakán át, amely romantikus, izgalmas és különleges is egyben.

A szentjánosbogaraknak rendkívül sok, mintegy 2000 faja létezik, Magyarországon azonban csak hármat ismerünk. A mindenevő bogarak fajai a világon mindenhol megtalálhatóak a hideg sarkvidékek kivételével. Érdekesség, hogy csak a hímek tudnak repülni, a nőstények viszont nem, mivel nekik nincsen szárnyuk.

A szentjánosbogarak testének végét egy átlátszó, úgynevezett kutikula réteg borítja, amely alatt világító sejtek találhatóak. Ezek a sejtek állítják elő a luciferint és a luciferázt, melyek fénye az éjszakai homályban csillagokként ragyog. Párzási időszakban a hímek fényjeleket kibocsátva repkednek, abban reménykedve, hogy ezeket a jeleket viszonozza egy helyes nőstény szentjánosbogár.

Az egész évben csodálatos arborétum a 8087, Alcsútdoboz, Kastélykert út 2. Szám alatt található. Kellemes időtöltést kívánunk!

Sign In

Forgot Password?